Адаптивний дизайн сайту - переваги і недоліки

Адаптивний дизайн сайту - переваги і недоліки

На сьогоднішній день існує величезна безліч різних пристроїв, з яких користувачі виходять в мережу і переглядають ресурси, які їх цікавлять. Відповідно у кожного пристрою, чи то монітор комп'ютера, планшет або телефон, різна ширина екрану, що впливає на відображення сайту. Не зовсім зручно дивитися на половину кнопки, частину тексту без логічного завершення або білі смуги на половину монітора, і швидше за все користувач перейде на сайт конкурента з коректним відображенням всіх форм.

Вирішення цієї проблеми - адаптивний дизайн сайту. Адаптивний сайт розтягується на ширину пристрою, з якого користувач переглядає сайт. Звідси і назва дизайну. Досягається такий результат за допомогою завдання ширини осередків у відсотковому співвідношенні, а не в пікселях, як на фіксованих сторінках.

Переваги створення адаптивного сайту в тому, що вони заповнюють весь вільний простір екрана, не залежно від розміру самого екрана. Відвідувач може просто розтягувати вікно, а сайт буде плавно приймати потрібний розмір. При цьому, зменшуючи ширину екрану, блоки будуть зрушуватися пропорційно вниз, що відразу інтуїтивно зрозуміло і зручно навіть не досвідченим користувачам мережі інтернет.

Звичайно ж адаптивний дизайн має свої недоліки. Що пов'язано з величезним розбігом між шириною маленького смартфона і монітора. Різниця настільки велика, що сайт просто не може коректно заповнювати порожній простір або стискатися. Великою складністю виявляється залишити картинки або відео «на своїх місцях», не виходячи за краї блоків. Ще одним істотним мінусом цих сайтів є швидкість завантаження. Вона може бути у декілька разів більше, ніж для фіксованого дизайну. У певних браузерах адаптивний дизайн викликає непередбачені помилки, а це завжди негативно позначається на поведінковому факторі відвідувача сайту.

Кожен структурний елемент сайту розтягується по-різному:

  • Текст. Розтягнути або стиснути текстові блоки не складає ніяких труднощів. Але при стисканні до ширини мобільного телефону, текст стає занадто довгим, і відвідувач просто втомиться його читати. Потрібно ще на стадії розробки дизайну сторінки врахувати розмір тексту таким чином, щоб він не встиг набриднути читачеві.
  • Зображення. Якщо зображення векторне або хорошої якості, то зміна розміру екрану не загрожує погіршенням зображення. Знову ж таки не до нескінченних розмірів. Якщо растрове зображення не вищої якості, то не варто його розтягувати. Сторінка відразу стане не привабливою через «квадратність» зображень.
  • Порожнє місце. На будь-якій веб-сторінці не повинно бути нагромаджень всіляких блоків, це може заплутати клієнта. При стисненні сторінки до мінімальної ширини екрану порожнього місця залишається дуже мало, а при розширенні - навпаки, багато. Але воно завжди дає можливість сайту потягнутися в ту чи іншу сторону.

Краще розробляти свій сайт з самого початку адаптивним. Це допоможе утримати постійних клієнтів, підвищуючи рівень їх комфорту, а може, навіть і залучити нових.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)

Обговоримо Вашу
ідею?

×

Обговоримо Вашу ідею?