Як створити правильну структуру сайту

Як створити правильну структуру сайту

Високі шанси гарної відвідуваності і виходу сайту на верхні позиції при пошуковому просуванні є тільки у ресурсів з якісною структурою. Звичайно, має значення яскравий дизайн, унікальний контент і якісний хостинг. Але якщо структура сайту заплутана і складна в сприйнятті навіть для власника ресурсу, то ніякі інші складові вже не мають значення.

Проектуванням структури ресурсу необхідно займатися на стадії розробки сайту. Особливо це актуально для крупних проектів з великою кількістю інформації, яку необхідно впорядкувати і розмістити на декількох сторінках, в окремих випадках це число доходить до 10.

Під структурою сайту мається на увазі не тільки розподіл інформації за розділами і сторінками ресурсу, але ще і створення взаємозв'язків між ними. Існує два види структури: лінійна, коли сторінки по черзі посилаються одна на одну і ієрархічна структура, яку можна зобразити у вигляді дерева, і вона має кілька рівнів переходів між сторінками.

Лінійна структура характерна більше для інструкцій, наприклад, покупки певного товару чи замовлення послуги. А ієрархічну - створюють на новинних порталах і великих інтернет магазинах. Дозволяючи користувачам безпосередньо переходити з одного товару на інший, не потрапляючи на сторінку каталогу.

Пошукові роботи довіряють тим ресурсам, які користуються успіхом серед відвідувачів. Чим більше відвідувань у сайту, часу проводження і чим менше відмов, тим вищі шанси при ранжируванні. А як відомо, користувачі залишаються на тривалий час тільки на зручних сайтах з простою і зрозумілою навігацією і структурою.

Принципи побудови якісної структури:

  1. Структура сайту створюється перед початком промальовування. Для початку потрібно визначити структуру головної сторінки, потім основних категорій і в самому кінці - підкатегорій. Поєднавши всі ці переходи в один файл, пройшовши по всіх гілках, стає ясно - чи буде така структура зрозумілою для користувачів.
  2. Рівна кількість підкатегорій в різних категоріях. Усереднена кількість підкатегорій в різних категоріях має приблизно дорівнювати. Складно орієнтуватися на сайті, у якого одна гілка дуже довга з розгалуженнями по внутрішнім сторінкам, а з іншого боку всього кілька підкатегорій.
  3. Не глибока навігація. Головні категорії категорично не рекомендується ховати від відвідувачів, потрібно навпаки зробити їх якомога доступнішими для переходу.
  4. Заголовки основних розділів на головній сторінці. Це найлегше реалізувати в шапці сайту або випадаючому меню. Потрібно зробити шапку максимально зручною та інформативною з точки зору користувача.
  5. Внутрішня посилальна маса. Організована структура сайту у вигляді посилань з головної сторінки відразу зрозуміла для аудиторії. Таким чином збільшується час перебування на сайті і переходи по сторінках.

Компанія «Полюс Альфа» займається створенням сайтів, які працюють для людей, тому проектування структури ресурсу є невід'ємною частиною роботи над проектом.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)

Обговоримо Вашу
ідею?

×

Обговоримо Вашу ідею?