Що таке https протокол і навіщо він потрібен?

Що таке https протокол

Ми багато говоримо про шахраїв у сфері послуг (створення та просування сайтів). Якщо це цікаво, то в блозі вже була стаття на тему «як захистити себе від шахраїв при просуванні сайту». Але є шахраї і всередині мережі, уберегтися від яких набагато складніше, оскільки вони вклинюються в з'єднання непомітно. Однак вихід є – використовувати захищене з'єднання.

Https протокол і особливості його використання

За останній час, складно не помітити тенденцію розвитку інтернет безпеки, як цілої галузі. Це цілком природньо на фоні такої кількості створюваних сайтів та рівня шахрайства, яке також стрімко зростає. І багато користувачів теж почали замислюватися про безпеку регулярного використання інтернету. Через актуальність даної теми було прийнято рішення в блозі «Полюс Альфа» також висвітлити цю тему. Так ось, слід пам'ятати, що частина сайтів функціонує з використанням протоколу http. Це говорить про незахищеність передачі будь-яких даних, тому інформація може бути перехоплена за допомогою проміжного вузла.

При використанні http немає ніякої впевненості в тому, що паролі або дані банківських карт не будуть перехоплені хакерами-шахраями. Вони володіють необхідними навичками і можуть зробити так, щоб ваш трафік пройшов через їх комп'ютер, і тоді забезпечується доступ до будь-якої інформації. Як захиститися? Використовувати безпечні з'єднання.

Саме з цієї причини фахівці були змушені розробити спеціальний https-протокол, який зміг би забезпечити безпеку. Https – це протокол, який застосовується для передачі даних і забезпечує при цьому безпеку і конфіденційність при обміні інформацією між веб-сайтом і гаджетами, з яких відвідувачі заходять в інтернет. Безпека і секретність – це головні характеристики, що відрізняють https протокол від httр у випадку з відкритим доступом. Секретність забезпечується завдяки тому, що всі дані зашифровуються і в такому вигляді передаються на сервер, а потім безпосередньо користувачеві. Розшифровка інформації відбувається на самому пристрої, з якого користувач зайшов на конкретний сайт. При цьому протокол влаштований таким чином, що посередині шляху ці дані ніде розшифрувати неможливо.

Чим примітний цей протокол і які відмінні риси має?

  • Фіксація змін, спотворень інформації, що передається, неважливо вони відбувалися випадково або сплановано;
  • Забезпечується безпечна аутентифікація відвідувачів на сайті, захист від атак і перехоплення даних;
  • При створенні сайтів, коли символи протоколу відбивається в адресному рядку, то в рази підвищується довіра відвідувачів;
  • І нарешті, найцікавіше, на розкрутку сайтів наявність цього протоколу також сприятливо впливає. Цей факт був офіційно підтверджений Гугл.

Як зрозуміти захищене з'єднання чи ні?

На цей фактор потрібно звертати увагу всім, як звичайним користувачам, так і власникам сайтів. При переході на якийсь сайт, в першу чергу звертайте увагу на адресний рядок. Якщо він починається з символів https, то з'єднання захищено і цього сайту можна довіряти. Якщо ж йдуть символи http, то на такому сайті вкрай не рекомендується вводити паролі або якісь особисті дані. Ще одне підтвердження того, що сайт захищений – це значок закритого замка в правому кутку адресного рядка і прописується «захищене». Плюс до цього, поруч може стояти назва організації, яка є гарантом безпеки і справжності з'єднання. Найчастіше, такими організаціями виступають всі великі портали і соціальні мережі. Відображення протоколу https залежить від того, яким браузером ви користуєтеся.

Вибір протоколу очевидний

Що забезпечує застосування https-протоколів:

  • Всі дані шифруються і, отже, передаються в зашифрованому вигляді;
  • Використання даного протоколу передбачає перевірку справжності сервера. Тобто вам гарантується, що ви звертаєтеся з тим сервером, що потрібно, а не потрапили на сайт зловмисника.

Зараз поширений такий елемент підвищення безпеки з'єднання на основі протоколу https, як цифрові сертифікати. Вони необхідні для того, щоб ідентифікувати сервер web-сайту. Цей сертифікат містить всі дані про власника, передбачена цифровий підпис, вона і застосовується для підтвердження автентичності.

Хоч на сьогоднішній день використання протоколу не є загальнообов'язковим, є вибір – використовувати або не використовувати. Однак при створенні сайту, потрібно неодмінно пам'ятати про перелічених вище можливості застосування https-протоколу. Зараз багато сайтів переходять на цей протокол, хоч для цього потрібні тимчасові і трудові витрати. Тому краще відразу приймати правильне рішення.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 голос)

Обговоримо Вашу
ідею?

×

Обговоримо Вашу ідею?